Egy csésze tea elfogyasztásával az ember szervezetébe mikroműanyagok milliárdjai kerülhetnek, ha a teafilter műanyagból készül. Ezt állapította meg egy a közelmúltban készült tanulmány. Márpedig a gyártók közül többen előszeretettel használják ezt a megoldást. Én pedig bosszankodva olvasom a hírt, még akkor is, ha többnyire gyógynövényekből készítem ezt a remek italt.
Az Environmental Science & Technology című szaklapban közzétett tanulmány szerint a kutatók négy gyártó műanyagalapú filtereit tették 10 milliliter 95 fokos vízbe öt percre és kiderült, hogy abba mikro- és nanorészecske került a filterekből.
Becslésük szerint így egyetlen csésze tea elfogyasztásával 2,3 millió mikronméretű, és 14,7 milliárd mikronnál is kisebb méretű részecske juthat az ember szervezetébe.
Azt ugyan a kutatók jelenleg még nem tudják pontosan, hogy ez miként hat az emberi szervezetre, mert egyelőre csak vízibolhákra terjedt ki a vizsgálat ezen része, azokra viszont negatív hatással volt a dolog. Úgy néz ki tehát, hogy jobb elkerülni az ilyen teafiltereket, és célszerű másikat választani, vagy a szálas teát előnyben részesíteni.
A tanulmány itt olvasható el (angolul).